![]()
2016-04-13; 13:23:18 | Kuchnia Zasmakuj w kuchni orientalnej Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest zarówno kuchnia Bliskiego Wschodu, jak i kuchnia chińska jest coraz bardziej popularna. Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa. powróć do strony głównejPopularnymi składnikami kuchni orientalnej są kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia. Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej. Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne. Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung Składniki: 3 jajka 10 g mąki 10 g masła parmezan oliwa z oliwek 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra) 50 g kiełków brokułu pomidory cherry Przepis: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem. Kolorowa sałatka z brokułów i pędów bambusa Składniki: 1 brokuł 1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra) 4 suszone pomidory 2 ogórki kiszone puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 1 czerwona cebula sól morska oraz pieprz 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów Przepis: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pędy bambusa odcedzamy i kroimy na mniejsze paski. Następnie odcedzamy kukurydzę, kroimy cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy je zalewą z suszonych pomidorów, dodajemy soli i pieprzu. Przed podaniem wkładamy na kilka minut do lodówki. Poleć artykuł swoim znajomym Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]()
Radosław Witkowski (prezydent Radomia): Oszałamiająca frekwencja świadczy o tym, że wybory dla radomian były bardzo ważne. ![]() ![]() ![]() [2020-12-29; 10:41:38 ![]() [2020-12-28; 22:24:52 ![]() [2020-12-24; 03:13:45 ![]() [2020-12-24; 03:12:23 ![]() [2020-12-22; 17:09:37 ![]() [2020-12-21; 10:35:47 ![]() [2020-12-19; 14:04:14 ![]() [2020-12-17; 11:26:19 ![]() [2020-12-16; 09:00:57 ![]() [2020-12-15; 08:35:30 |